„Mindig is a kihívásokat kerestem”

„Mindig is a kihívásokat kerestem”

Megjelenés a Média Kábel Műhold című újság 2015-ös számában

Gyurasz7B

Volt alkalmazott, alvállalkozó, cégvezető. Harcolt a konkurenciával, az áramszolgáltatóval és még a saját kollégáival is. A hőn áhított vezetékes hálózata mellé vezeték nélküli rendszert is létrehozott, amellyel a cégeket és a Kecskemét környéki tanyavilágot is meghódította. Gyurász Zoltán , a Deltakon Kft. vezetője mindig az új lehetőséget keresi, és attól sem ijedne meg, ha a legfrissebb uniós pályázaton össze kellene fognia valakivel, hogy tovább bővítse szolgáltatási területét.

Az önállósodás felé

Tanulás, fejlődés, újdonságok megismerése – az elektronikai műszerész végzettség megszerzése óta hajtja a kecskeméti szakembert, aki a helyi önkormányzat egyik cégének antennaszerelő részlegénél kezdett igazából belemélyülni a szakmába. Ahogy másnak, úgy neki sem az 1980-as évek végén más lehetőse erre, pontosabban ú már ebbe is nagy lehetőséget látott.
– Már fiatalon próbáltam a tévé képminőségén javítani szüleim lakótelepi lakásában. Amikor sikerült, akkor meg az alattunk lakók maradtak adás nélkül. Meg akartam érteni, hogyan is működik a nagyfrekvencia. Az első munkahelyemen kollégáimmal már egy 14 ezres lakótelepet kellett felügyelnünk, ahol rendszeresen találkoztunk házhálózat problémákkal. Kaptam egy saját körzetet, így mindig ugyanoda kellett kimennem, és napi szenten tucatnyi erősítőn jelszintet állítgatni. Meguntam. Huszonévesen gondoltam, nincs szükség ennyi erősítőre, így a 19-ből 18-at leszereltem. A kollégáim hüledeztek, tamáskodtak, aztán kiderült, hogy nekem volt igazam. Az iskolában igazából semmit nem hallottunk arról, hogyan működik egy nagyfrekvenciás rendszer valójában, mindent a gyakorlatban lehetett elsajátítani – mesél első „kábeles” élményeiről Gyurász Zoltán.
1992-ben másodállásban már vállalt egyéb szerelési munkákat is mint antennaszerelő, aztán váratlanul egy nagyobb lehetőség csöppent az ölébe. A kecskeméti Aranyhomok Szállodában egy hétvégén elment az adás, az önkormányzati cég azonban csak az épületig vállalta a szerelést, mondván, a belső házhálózati probléma már nem tarozik rá. Ügyeletesként Gyurász Zoltán sem mondhatott mást az igazgatónak. Munkája végeztével, szabadhetén, segítő szándékkal ajánlatot tett másodállású vállalkozóként a hálózat javítására az épületen belül, amelyet nem sokkal később a hotel elfogadott. Ettől fogva a munkahelyén a szőnyeg szélére került, 1994-ben pedig meg is váltak tőle. Ám a szakember ekkor már ezt egy cseppet sem bánta, sőt utólag nagyon hálás ezért mindenkinek.

Alvállalkozóból vállalkozó

Elbocsátásának évében éppen üzemeltetőt keresett a kiskőrösi hálózat bajban lévő tulajdonosa. A vendéglősként dolgozó gazda csak pénzügyi befektetőként szeretett volna beszállni a kábeles bizniszbe, ám tása kihátrált a vállalkozásból, ő pedig nem igazán tudta, mint kezdjen az épülő rendszerrel. Gyurász Zoltán alvállalkozóként jelentkezett a karbantartása. Munkája olyan elismerést hozott, hogy a szomszéd település helyi tévésével közösen a soltvadkerti kábelhálózat üzemeltetését is bevállalták. 1997-ben, az országos kereskedelmi tévék indulásakor már tudta a szakember, hogy fejleszteni kell, mert új szelek fújnak. A tulajdonos azonban ettől mereven elzárkózott, ahogy attól is, hogy eladja a kábelrendszert. Ez újabb lökést adott a kábeltévésnek ahhoz, hogy végre saját beruházásba kezdjen. Egy új társsal megalapította a Kiskőrösi Kábeltelevízió Kft-t, és a kisvárosban új hálózatot hozott létre, amely folyamatosan terjeszkedett. Már az elején 40 csatornát kínáltak az előfizetőknek, így az ügyfélszám gyorsan gyarapodott. Régi munkaadója ekkor feladta a küzdelmet, és tisztes áron eladta az új cégnek a saját rendszerét. A kábeltévé mellett helyi rádiót és tévéstúdiót is üzemetetett a cég, az üzlet jól ment. Gyurász Zoltán elégedett lehetett volna, de 2001-ben egyszer csak azon vette észre magát, hogy az irodájában üldögél, és a napi rutin ügyeket intézi. Ez pedig nem az ő műfaja. Otthagyta az egészet, és ismét azon kezdte törni a fejét, hogy csaknem 15 év tapasztalattal a háta mögött milyen újdonságba foghatna bele.

A hetényegyházi kihívás és a tanyavilág meghódítása

Kecskeméttől hét kilométerre fekszik a város belterületéhez tartozó Hetényegyháza, ahol akkoriban a drótos telefonon kívül más vezetékes szolgáltatás nem volt elérhető. A település ugyan nem túl nagy, körülbelül 1500 családi házból áll, a vállalkozó azonban bízott abba, hogy aha tisztességesen csinálja, ebből jó üzlet lehet. A zöldmezős beruházásba az időközben létrehozott Hetényegyháza Kábeltelevízió Kft. az ORTT támogatásával fogott bele, az utófinanszírozásos pályázat azonban már feltételként az internet elérését is előírta. Ez újdonság volt Gyurász Zoltán számára, így ismét egy társat keresett, hogy a követelményeket teljesíteni tudja. A kábeltévét saját cégén keresztül üzemeltette, míg az internetes szolgáltatást egy másik vállalkozásba szervezte ki, amelyben már ketten voltak. A környező sűrűn lakott tanyavilág ugyancsak szűz területnek számított, senki nem látott benne fantáziát, a szakember viszont igen.
– Eleinte csak próbaképp szereltünk fel átjátszó antennákat, amellyel jó minőségű mikrohullámú internet-szolgáltatást tudtunk biztosítani. Ahogy híre ment, hogy van net, azonnal jöttek a jelentkezők. Egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy ezzel már többet foglalkozunk, mint a vezetékes rendszerünkkel. Szó szerint internetláz tombolt, a külső részeken élők nem győzték kifejezni a hálájukat, hogy végre valami összeköti őket a nagyvilággal. A többség a legolcsóbb 3000 Ft-os csomagot választotta, mert többre általában nem futja, de ehhez viszont ragaszkodik. Ekkoriban váltottunk terepjáró autókra, hogy bármilyen rossz időben ki tudjunk menni az előfizetőinkhez. Kifejezetten jó érzés itt dolgozni, fejleszteni, közvetlenül érezzük, hogy érdemes, mert az emberek mindennapját valóban könnyebbé tesszük – mutatja be a tanyavilág meghódítását a vállalkozó.
A mikrohullámú szolgáltatás idővel egyre népszerűbb lett máshol is. Eleinte a cég egyáltalán nem gondolkodott Kecskemét belterületén, aztán kiderült, a városban is akad olyan, aki szívesen áttérne. Vagy azért, mert nem kapott megfelelő sávszélességet, vagy ezért, mert az ottani vezetékes hálózat hozzá már nem ért el. aztán jöttek a környező falvak, kisebb városok, ezek között ezért olyan nagyobbak is akadtak, mint Kiskunfélegyháza vagy Tiszakécske. A siker titka egyszerű: megbízható szolgáltatást nyújt a cég, egyedi, nagy sávszélesség-igényeket is ki tud elégíteni, és akár 50 kilométerre is hajlandó elvinni a jelet.